Nederland wereldkampioen? Gratis tv!

Nederland Wereldkampioen ? Gratis tv!

De Mediamarkt had tijdens het WK voetbal 2014 een actie: Koop een tv, wordt Nederland wereldkampioen, dan krijg je je geld terug. Van tevoren hadden weinig mensen vertrouwen in de kansen van Nederland. Maar naarmate het WK vorderde en Nederland wedstrijd op wedstrijd won vroeg bijvoorbeeld RTL-nieuws zich af of het wel zo’n goede zet was van de Mediamarkt. Anderen vroegen zich af of ze niet failliet konden gaan, wat volgens een woordvoerder niet het geval was. Nam de Mediamarkt hier een groot risico? Of was de toezegging eigenlijk helemaal niet zoveel waard?

Stel je wilt een nieuwe tv kopen aan de vooravond van het WK en je mag kiezen: Ofwel je krijgt 3% korting, ofwel je krijgt het aankoopbedrag van de tv terug als Nederland wereldkampioen wordt. Die 3% is leuk. Het hele aankoopbedrag tikt natuurlijk een stuk meer aan. Maar dan moeten de mannen eerst nog even zien te winnen.

De grap is dat deze twee acties precies evenveel waard zijn. En dat de Mediamarkt helemaal geen risico hoeft te nemen met deze actie.

Stel je koopt een tv van 1000 euro. Je maakt gebruik van de 3% korting, en krijgt 30 euro retour. Je besluit op een gokje te wagen met deze 30 euro. Je gaat naar een website waar je kan gokken op voetbalwedstrijden, en zet er op in dat Nederland wereldkampioen wordt. Als dit gebeurt krijgt je 35 keer je inzet terug. Laten we nu de twee mogelijke uitkomsten van het WK langsgaan. 

gratistv

Uitkomst 1: Nederland wordt wereldkampioen

Als Nederland wereldkampioen wordt, krijgt je de 1000 euro terug in het geval dat je had gekozen voor de actie van Mediamarkt. Maar wat als je voor de 3% korting was gegaan en de 30 euro had ingezet? Dan had je een winst gemaakt van 35*30 euro, 1050 euro. Dat is ongeveer gelijk aan het aankoopbedrag van de tv. Ook dan had je de tv gratis gehad. Beide acties hadden dus hetzelfde resultaat.

Uitkomst 2: Nederland wordt geen wereldkampioen

We weten achteraf dat Nederland geen wereldkampioen is geworden. De actie van de Mediamarkt had je niks opgeleverd, en je had gewoon 1000 euro voor de tv betaald. Ook als je de 30 euro had ingezet was je die kwijt geweest. Beide acties hadden dus hetzelfde resultaat gehad.

Nam de Mediamarkt een risico?

De Mediamarkt hoefde ook geen risico te nemen met deze actie. Stel ze verwachtten voor een miljoen euro aan tv’s te verkopen. Ze konden 3% daarvan (30.000 euro) inzetten bij een gok site. Als Nederland kampioen was geworden, ontvingen ze een miljoen. Die konden ze gebruiken om de mensen hun aankoopbedrag terug te geven. Nederland is geen kampioen geworden. De Mediamarkt is hun 30.000 euro kwijt, maar hoeft de mensen ook niks te betalen. Ze hebben eigenlijk een korting van 3% gegeven. Maar ze hebben waarschijnlijk meer tv’s verkocht dan wanneer ze met die 3% hadden geadverteerd. Het enige risico dat ze lopen bij een dergelijke actie is dat ze verkeerd inschatten hoeveel tv’s er verkocht gaan worden in de periode rond het WK.

Het WK 2018

Wil je zelf een gokje wagen? Er kan nu al ingezet worden op het WK van 2018. De kans dat Nederland kampioen wordt in Brazilië wordt nu hoger ingeschat. Je krijgt slechts 15 keer je inzet terug in plaats van 35 keer. Als de Mediamarkt dezelfde actie wil gaan voeren, zal het ze bijna 7% kosten in plaats van 3%. Maar laten we ons eerst maar eens zien te plaatsen…

Dit is een samenvatting van een artikel dat ik voor De Actuaris heb geschreven, hier.

Bronnen

http://www.rtlnieuws.nl/editienl/wk-finale-stap-dichterbij-net-als-die-gratis-tv

http://www.bright.nl/wereldkampioenschap-oranje-kan-media-markt-miljoenen-euro%E2%80%99s-kosten

http://www.nieuwslog.nl/1236813-wedden-op-oranje-nederland-niet-favoriet-voor-de-titel-bij-bookmakers/

http://www.bet.nl/wedden-op-wk-voetbal-2018/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s